Webáruház készítés: Milyen a webáruházad üzleti modellje?

Természetesen mindenkinek más és más webáruháza van, de egy valamiben mégiscsak egyeznek. Nagyjából ugyanarra az üzleti modellre épülnek. Ettől függetlenül érdemes arra törekedni, hogy egyedülálló üzleti modellt alkossunk, arról nem beszélve, hogy lehet neked teljesen más fog bejönni, mint a Csavaros Petinek. De ehhez előbb tudnod kell, hogy neked melyik üzleti modellre van szükséged ahhoz, hogy elkezdhesd lefektetni az alapokat és sikeres vállalkozásod legyen!

Ezek az alapvető üzleti modellek:

B2C modell

Ez az érdekes rövidítés (Business to Costumer) azt jelenti, hogy te, mint cég a hétköznapi, „sima” embereknek értékesíted a termékeidet, a szolgáltatásaidat vagy a letölthető anyagaidat. A legtöbb webáruház ebben a modellben üzemel. 

B2B modell

Ha azon törőd a fejedet, ez minek lehet a jelentése (Business to Business), akkor jó felé kalkulálsz. Itt te, mint cég egy másik cégnek értékesítesz. Majdnem ugyanúgy működik, mint az előbbi, csak ennél a termékeidet, szolgáltatásaidat egy másik cégnek adod el.

C2C modell

Ígérem már nem lesz több űrhajó szerű megnevezés. A C2C esetén a fogyasztó a fogyasztónak passzolja el a termékeit. Costumer to Costumer. Ennél a pontnál nincs saját webáruházad, hanem aukciós oldalakon (Vatera, Teszvesz) és kuponos oldalakon értékesítesz. A cégek meg persze jutalékot kapnak a sikeres értékesítésből, legalábbis a legtöbb helyen így van. Bár ennél előbb vagy utóbb mindig eljön a pillanat, amikor saját webáruházat nyit az ember…

Az ingyenességre építő üzleti modellek

Ez ma az egyik legsikeresebb modell, amelynek középpontjában az ingyenesség áll. Vagyis a legfőbb ismertető jegye, hogy ingyen adunk egy kiegészítő terméket, egy mintát, kóstolót, alapszolgáltatást, demót, akármit.  A nagyszolgáltatásokért, a teljes termékért pedig fizetni kell. Így meg van az ingyenesség és a próba élménye a vevőnek.

Ezeken belül van további 5 modell:

Online modell: Egyes egyedül az interneten történik az értékesítés és a vásárlók a neten rendelhetik meg a terméket. Persze itt a legnagyobb problémát a vevőszerzés jelentheti, amihez jó sok marketingre lesz szükség, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az online boltunkra, amely ugye nincs szem előtt, mint a Váci utcai üzletünk.

Bolt webáruházzal: Van egy darab boltod a Margit körúton és mellé indítasz egy webshopot is. A kettőnek könnyen össze tudnod hangolni a marketingjét.

Katalógus megrendelés: Lehet olyan webáruházad, ahol megrendelhetőek a termékek, de mellette van neked postázható katalógusod és esetleg egy max kettő offline boltod. De lényegében a katalóguson van a hangsúly, amiből rendelhetnek a vevők. Itt a nehézség abból fog fakadni, hogy az online értékesítést szinkronban tartsd a katalógussal az árak, akciók, dátumok miatt.

Komplett bolthálózat webáruházzal: Lehet számos offline boltod, és mellette egy webáruház amelybe raktárkészletkezelő rendszer van integrálva és mindegyik bolt készletét mutatni tudod a webáruházban. Itt a gubancot a raktárkészlet kezelése és a boltok, meg a webáruház értékesítésének összehangolása okozhatja.

Többcsatornás e-kereskedelem: Mondhatni ez itt a teljes csomag. Az offline bolt mellett, katalógus, webáruház és minden, ami a csövön kifér, mert te a nagyok játszmáját akarod tolni, mindenütt ott akarsz lenni és jelen akarsz lenni a piacon az összes létező lehetséges módon.