A webáruház rendszered lelke.
Az egyik legfontosabb kérdés: Technológia választás

Az egyik leghálátlanabb téma a webáruház indításakor mindig a technológia választás,
viszont hidd el nekem, hogy többszörösen megéri az ebbe fektetett idő és energia,
ugyanis ez egy létfontosságú kérdés. 

Miért olyan jelentős kérdés is a technológia választás? 

Ahhoz, hogy érzékeltessem a technológia választás jelentőségét hasonlítsuk a webáruház fejlesztését egy ház építéséhez. Egyébként szerintem egyes webáruházak fejlesztése bonyolultabb :)) Volt egy olyan ügyfelünk, akinek egy nagyon komplex 4 webáruházból álló multistore rendszert építettünk. A webáruház fejlesztés közben elkezdett építkezni is, és az építkezéssel hamarabb végzett, mint a webáruház fejlesztéssel 🙂 

Itt szeretném megjegyezni a félreértés miatt, hogy nem azért mert annyira lassan fejlesztünk, hanem mert valóban egy nagyon komplex webáruházról volt szó, valamint a termékek feltöltése is nagyon lassan haladt, mert nem volt befényképezve több ezer termék. 

De térjünk vissza a tárgyra…. technológia választás. Olyan létkérdés mint, hogy miből épüljön a házad. Létezik könnyű szerkezetes ház, ami olcsóbb és gyorsabban is van kész mint a hagyományos épületek. Ugyan így a webáruházaknál is több lehetőséged van, ami közül válogathatsz. 

Nézzük a lehetőségeidet….

Bérelhető webáruház

A bérelhető webáruház azt jelenti, hogy maga a webáruház soha nem lesz a Te tulajdonod, csak bérelsz egy már kész webáruházat egy havi díjért. Az előnye az, hogy nagyon gyorsan és viszonylag olcsón (havi 15-20.000 Ft-ért) lehet kész a webáruházad, konkrétan csak egy regisztrácó szükséges hozzá. Ma Magyarországon az egyik legjobb bérelhető webáruház rendszer a Shoprenter. Én magam is használtam a szolgáltatásukat és bizonyos esetekben nagyon jó megoldás. Havi pár ezer Forintért már lehet egy webáruházad. Noha hozzá kell tenni, hogy maga a webáruház egy sablon áruház, és ebben a havi pár ezer forintban nincs benne sem az, hogy kulcsrakészen elkészítik, sem az egyedi grafika. Egy csupasz webáruházat kapsz, amit neked kell feltöltened, neked kell a grafikát elkészítened.  Azoknak javaslom, akiknek van egy termékük, vagy egy ötletük, amit ki szeretnének próbálni, viszont nincs arra pénzük, hogy egyedi webáruházat fejlesszenek. Arra, hogy kipróbáld, hogy mennyire működik a termék, amit el szeretnél adni, arra tökéletes megoldás, viszont számolnod kell azzal, hogy sokkal – de tényleg sokkal – több időd fog elmenni a kezdetetkben a webáruházad elindításával mintha egy egyedi áruházat fejlesztenél. A Shoprenter egyébként biztosít 14 napos ingyenes próba verziót, szóval én feltétlenül javaslom neked, hogy próbáld ki. Itt éred el: ShopRenter Bérelhető webáruház rendszeregy 

Open Source azaz nyílt forráskódú webáruház rendszerek. 

A webáruházak egyik másik nagy csoportja a nyílt forráskódú webáruház rendszerek. 

A legtöbb kezdő e-kereskedőnek, amikor az első webáruházukat indítják ezt a verziót szoktam ajánlani. Az egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan készen van, hiszen ezek kvázi előre elkészített webáruházak. A másik pedig, hogy egy nagyon jó tematikát ad egy kezdő e-kereskedőnek, hiszen nagyon sok funkcója már működik, így nem kell a nulláról mindent kitalálni és lefejleszteni. Ezzel brutál mennyiségű időt és nyilván pénzt lehet spórolni. 

Fontos: Van néhány kivétel, amikor nem célravezető a nyílt forráskódú rendszer használata. Ilyen, amikor annyira egyedi a webáruház működése, hogy azt egy előre elkészített áruházba beleszuszakolni nem lenne célravezető. Ilyenkor az egyedi webáruház rendszert szoktuk ajánlani, azonban az esetek 90%-ában a nyílt forráskódú webáruház rendszer egy jó opció lehet. 

Három fajta nyílt forráskódú webáruház rendszert is fejlesztünk. Mind a három más cégméretre és más célra van kitalálva. 

 

1, WooCommerce – ez egy WordPress alapú webáruház rendszer
Kisebb webáruházak kiszolgálására alkalmas (jellemzően max 50-100 termék)  

 

Vannak saját webáruházaink is, amelyek WooCommerce alatt futnak, de előszeretettel ajánlom azoknak az ügyfeleinknek is, akiknek az igényére megoldást tud nyújtani a szoftver, mert tényleg nagyon jó. 

A fő előnye, hogy nagyon könnyen kezelhető valamint, hogy nagyon sok külső szoftverhez van integrációja pl.: (bankkártyás fizetési szoftverek, számlázó szoftverek, hírlevél küldő szoftverek, futárszolgálatok stb…) 

Ha WooCommerce webáruházat szeretnél csináltatni, akkor a piacon nagyon eltérő árakat fogsz tapasztalni. Valaki már 50.000 Ft-ért is bevállalja, hogy elkészíti a WooCommerce webáruházadat, de láttam már több millió forintos árajánlatot WooCommerce webáruház fejlesztésre. Azt gondolom, hogy mind a kettő eltúlzott és nem sok köze van a valósághoz 🙂 

Nálunk az árat az igényelt integrációk határozzák meg, de jellemzően valahol olyan 450-600.000 Ft között mozog egy igényes és profin működő WooCommerce webáruház rendszer fejlesztése. 

Ha többet szeretnél tudni a WooCommerce webáruház rendszerekről, akkor kattints a zöld gombra. 

2, Opencart webáruház rendszer
Közepes méretű webáruházak kiszolgálására alkalmas
(jellemzően 200 – 25.000 termék)  

Az Opencart már az igazi nagyágyúk terepe. A Shoprenter a saját bérelhető webáruház rendszerét például az Opencart alapján fejlesztette le. 

Az ára és a technológiája lehetővé teszi, hogy egy nagyon komoly webáruház rendszere lehessen már egy kezdő e-kereskedőnek is. Nagyon könnyű benne a termékek kezelése, a termékek varriációjának a meghatározása, képes raktárkezelésre, és nagyon könnyen (konkrétan egy kattintással) lehet benne módosítani a rendelések státuszát, így napi 50 – 100 rendelésig nem kell külön embert alkalmazni a rendelések kezelésére, mert napi pár óra munkával el lehet látni a feladatot. 

Az OpenCart webshop előnyei közé tartozik, hogy képes integrálódni a legnagyobb szoftverekhez (pl.: raktárkezelő és készletnyilvántartó szoftverekhez, vállalatirányítási rendszerekhez, futárszolgálatokhoz, bankkártyás fizetést végző szervezetekhez, számlázó programokhoz stb….) 

Teljesen belesimul a vállalkozás napi operatív tevékenységébe és nem igényel külön embert a karbantartása. 

Az Opencart webáruházak fejlesztési költsége esetében kisebb a szórás mint pl a WooCommerce esetén, jellemzően mindenki 800.000 Ft körüli fejlesztési árat szokott mondani. Ez nálunk sincs máshogy. Egy nagyon alap Opencart webáruház rendszert már olyan 650.000 Ft-ért is lefejlesztünk, de ha szeretnél kérni hozzá egyedi extra funkciókat (amit én mindenképpen javaslok, hogy ki tudd használni az Opencartban rejlő lehetőségeket) akkor a fejlesztési díj könnyedén elérheti az 1 millió Ft-ot is. 

Kis cégek nagy lehetősége az Opencart webáruház rendszer. Egy igazi profi,
e-kereskedelmi platform, amivel könnyedén tudsz napi 50-100 rendelést is kezelni. 

Ha szeretnél többet megtudni az Opencart webáruház rendszerekről, akkor kattints a zöld gombra. 

3, Magento – a nyílt forráskódú rendszerek koronázatlan királya
Nagy méretű webáruházak kiszolgálására alkalmas
(több tízezer, több százezer termék kiszolgálására is alkalmas )  

Nem véletlen, hogy a legnagyobb cégek (Rossmann, Lifet!lt, iStyle, stb…. mind mind a Magento webáruház rendszert használják.

Rengeteg funkciója van, az Opencarthoz hasonlóan képes integrálódni a legnagyobb szoftverekhez, de ezen kívül képes integrálódni a bolti „lecsipogtatós” rendszerekhez, képes kezelni több üzlet eltérő készletét, valamint képes nagyon nagy látogató számmal rendelkező webáruházak kiszolgálására. 

A Magento egy nagyvállalati rendszer, de elérhető kisvállalati áron. Ami még mindig jóval magasabb fejlesztési költséget jelent, mint egy Opencart vagy WooCommerce esetében, de jóval kisebbet, mint egy kifejezetten nagyvállalatokra szakosodott e-kereskedelmi platform. 
A fejlesztési költsége, (a funkciók és a komplexitás függvénye) de jellemzően olyan 3-5 millió Ft körül kezdődik, viszont nagyon gyakori az olyan projektek, ahol 10-15 millió Ft körül áll meg a fejlesztési költség. 

Ezen felül azzal is számolni kell, hogy az üzemeltetési költsége is magas, ugyanis a Magento nagyon erőforrás igényes, ezért egyedi szerver vagy VPS szükséges a kiszolgálására, aminek a havi díja 20-50 de akár 100.000 Ft is lehet. 

Az ökölszabály nálam, hogy azoknak a cégeknek ajánlom a Magento webáruház rendszert, akiknek legalább éves 1 milliárd Ft az árbevétele és legalább 1-2 munkatársat rá tud állítani, hogy kezeljék a webáruházat. Így tudják a lehető legtöbbeet kihozni a Magento webáruház rendszerből.

Ha szeretnél többet megtudni a Magento webáruház rendszerekről, akkor kattints a zöld gombra. 

 

Egy fél mondatnyi említést már tettem arról, hogy létezik még egy fajta webáruház rendszer, ez pedig az egyedi fejlesztésű webáruház rendszer.  

Ez az egyik legbonyolultabb webáruház rendszer.
20 éves korom körül, amikor elindítottam a Galocaffe-t a tudatlanság ajándékával megáldva belevágtam egy telejesen egyedi webáruház rendszer fejlesztésébe.
(a mai fejemmel biztosan nem tenném meg újra 🙂 

Brutál sok álmatlan éjszakát okozott, viszont a jó hír, hogy így közel 7 éve fejlesztjük az egyedi webáruház rendszerünket, amit már olyan milliárdos cégek használnak, mint a Szamos Marcipán, az Aktív Kft vagy az ITL Group.

Az egyedi webáruház rendszerek működésének kvázi csak a képzeleted szabhat határt. 
Pont ez az előnye és a hátránya is.
Kizárólag azoknak az ügyfeleknek szoktam ajánlani, akiknek már van jó néhány év e-kereskedelmi tapasztalata. Csak akkor fogod tudni, hogy pontosan mire van szükséged, ha már kezeltél legalább egy webáruház rendszert. Tudni fogod, hogy mi az ami tetszett, mi az ami nem tetszett és mely funkciók voltak azok, amelyek hiányoztak. 

Az egyedi webáruház rendszer egyik legnagyobb előnye tehát, hogy teljes mértékben testreszabható. Olyan, amilyet te szeretnél, kifejezetten a Te cégedre szabott online értékesítő gépezet. 

Az ára pont az egyedisége miatt nagyon eltérő. Szinte minden esetben milliós tételre kell gondolnod, de nyílván a komplexitás és az egyediség függvénye, hogy ez 1 millió Ft vagy 3-4 millió Ft. 

Ha szeretnél többet megtudni az egyedi webáruház rendszerekről, akkor kattints a zöld gombra.  

Bízok benne, hogy hasznos összefoglalót kaptál a technológia választásról és a webáruház rendszerekről

 

Láthatod, hogy minden webáruház rendszer egy kifejezett igényre és egy vállalati szintre jött létre. Nem érdemes nagyon eltérned attól a szinttől ahol most tartasz, mert nem fogod tudni kihasználni a webáruház rendszert.

A legjobb az ha mindig maradsz a saját szinteden, hiszen ott tudsz a legtöbbet fejlődni. 
Ha ezek alapján nem derült ki számodra, hogy melyik webáruház rendszerre lenne szükséged, vagy melyik lenne a legjobb megoldás a számodra, akkor nyugodtan írj nekünk vagy hívj fel minket, azért dolgozunk, hogy segítsünk. 

webáruház készítés
Gál Péter

Galocaffe és a WKMastery alapítója

Az egyik legnagyobb magyar
e-kereskedelmi konferencia az Internet Hungary
ezt írta rólam, amikor legutoljára előadó voltam.

Galocaffe alapító-tulajdonosa és a Webáruház Indítás Lépésről Lépésre című könyv szerzője. Péter tapasztalata szerteágazó. Amellett, hogy webáruház fejlesztő céget vezet, volt marketing vezetője egy 5 webáruházból álló portfóliónak is, valamint legutoljára a Ringier Axel Springer digitális portfóliójának a hirdetési árbevételéért felelt. Olyan márkák digitális monetizálása tartozott hozzá mint a Blikk.hu, Glamour.hu, Noizz.hu vagy az Egészségkalauz.hu

Facebook
Email
WhatsApp
LinkedIn