Webshop jogi feltételei

Azt hitted webáruházat elindítani pofonegyszerű lesz? Hát kedves tulajdonos-kolléga, ugyanúgy meg kell felelni számos jogi követelménynek, mintha csak rendes boltot nyitottál volna. Ám egy valamit már most érdemes jól megjegyezned: szinte mindenért büntetés jár. Minden mulasztás, szabálytalanság, ravaszkodás büntetést von maga után. Hogy ne erre menjen el a gatyád, hanem inkább a Hawaii nyaralásra, megmutatjuk, mikre kell különösen odafigyelned, hogy nyugodt szívvel alhass el mindennap!

1. Fogyasztóvédelmi jogi kitettség

Nagyon banálisan megfogalmazva: a Fogyasztóvédelem előírásának maximálisan eleget kell tenni, mert különben az vásárló „Ezt jelenteni fogom a Fogyasztóvédelemnek” dumával fog befenyíteni. Tehát, ne mulassz el eleget tenni a különböző tájékoztatási kötelezettségeknek, mint például a cégbíróság feltüntetése, elállás jogára való figyelmeztetés, stb. Ugyanis ezek megszegése, elmulasztása, az elállás jogával kapcsolatos szabálytalanságok miatt mind-mind fizetni fogsz. Általában első esetben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem szab ki bírságot.

De a súlyosabbnak minősülő esetben, amikor már a szabálytalanság észlelésének első alkalmával is bírságot szab ki a hatóság, a leggyakoribb összeg 50.000-150.000,- Ft körül mozog és a felső határ 500.000,- Ft. Ezek fényében, ugye nem akarod a jól megérdemelt profitodat elpacsálni büntetésekre?

2. Versenyjog

Az a fránya konkurencia… szeretnénk az összes létező módon a földbe döngölni őket, hogy egyeduralkodók lehessünk a piacon. Ám nem mindegy, hogy ezt miként teszed.  Mikor összeülsz a kis csapatoddal megtervezni a legközelebbi reklámkampányt, és olyan szlogeneket készültök elsütögetni, mint „legolcsóbb és/vagy legjobb magyar webáruház”, akkor már húzhatod is magadra a földet. Ugyanis egy jogász is megmondhatja, a felsőfokú jelző csak akkor használható, ha tételesen alátámasztható, hogy tényleg a legjobbak, vagy legolcsóbbak vagytok az adott területen, és minden más jelzőre ugyanez érvényes. Igazold az állításodat, különben akár az előző évben elért nettó árbevétel 10%-át meghaladó bírságot is kaphatsz.

 

Attól is óvakodj, hogy az előnyös vásárlás hamis látszatát keltsd a neten. Például ne találd ki, hogy csiliárdos értéke volt az eredeti terméknek, amit te most fél áron adsz és mekkora biznisz a vásárlónak – miközben a terméket a megvásárolt eredeti áron próbálod elpasszolni – mert a felárazás is versenyjogba ütköző magatartás.

 

Aztán odáig sem szabad süllyedni, ha esetleg felfedezed a versenytársad egyik jogsértését, hogy már kapod is a telót a füledhez, hogy névtelenül felnyomd a Versenyhivatalnál vagy a bíróságon.

3. Spam – kéretlen büntetések

Légy őszinte, neked is herótod van attól, amikor idegenek teleszemetelik a levelesládását a vackaikkal. Akkor te miért tennéd ezt mással?

Különben is, ha ilyen csintalankodáson járna eszed, jó, ha tudod, hogy a spam szabályozására vonatkozó törvény írja elő, hogyan építhetsz ki szabályosan egy email-cím adatbázist, hogy milyen jóváhagyásokat kell megszerezned a természetes személyektől, illetve milyen szabályok vonatkoznak például a leiratkozásra.

 

Ebben a témában a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság az Úr. A bírság várható mértéke első esetben nagy valószínűséggel 0,- Ft, vagyis ilyenkor még megúszod egy figyelmeztetéssel. Súlyosabb esetben, vagy többszöri előfordulás esetén 50.000 – 200.000,- Ft bírságra számíthatunk.

4. Online marketing: SEO, kamuprofilok és nyereményjátékok

Ugye tök jó dolog a lájkgyűjtés, a szavazás, meg a különböző Facebook kampányok és nyereményjátékok meghirdetése, de csak akkor, ha az ember nem rafináltkodik. Mert mi is a helyzet akkor, ha kamuprofilokkal lájkolgatjuk a saját oldalunkat? Meg ha a nyeremény kisorolása hasraürésszerűen történik? Hiszen ezek is benne lehetnek a pakliban. Ugyanis akár csalásnak is lehetne minősíteni a kamuprofillal történő szavazást, meg a nyereményjátékok sorolását, ahol nem vett részt közjegyző. Hogy a tisztességtelen keresőoptimalizálási megoldásokat már ne is említsük. Bár ezeket a témákat illetően egyelőre még nem tisztázottak a jogi kérdések. Már csak azért, mert manapság a netről úgy el lehet tűntetni profilokat, honlapokat, mint ahogy azt Houdini tenné a láncokkal, illetve sok esetben az üzemeltető külföldi illetőségű gazdálkodó szervezet. Vagyis akadnak itt kiskapuk, de akkor se érdemes játszani a tűzzel. Mindenestre ahol szerencsejátékkal függ össze az online marketing ott lehet már 50.000-500.000,- Ft-ig tartó büntire számítani.

5. Adatvédelmi jog

Itt a következőkre kell figyelni:

 

  • Minden létező adatkezelést csak törvény felhatalmazása vagy a jogosult felhatalmazása birtokában lehet végezni és figyelemmel kell lenni az adatkezelés célhoz kötöttségének követelményére is,
  • Adatkezeléseinket néhány kivételtől eltekintve be kell jelentenünk a hatóságnak,
  • Meghatározott esetekben adatvédelmi felelőst kell kinevezni a szervezeteknél és adatvédelmi politikát, szabályzatokat kell kidolgozni egyes külön tevékenységekre is.

 

Ezeknek a megszegése, elmulasztása akár  10 millió Ft feletti büntetéssel is járhat. 

6. Szerzői jog

Az áruház weboldalának (legyen az akár OpenCart webshop vagy B2B webáruház) számos eleme szerzői műnek minősül (pl. grafikák, zenék, fotók, írásművek, videók). Ezért célszerű megbízási szerződések, munkaszerződések és összetettebb fejlesztési szerződések dokumentálása, vagy a licenszek megvásárlása. Ugyanis az illegálisan használt kereskedelmi szoftverek, képek, videók, anyagok esetén büntetőeljárás, illetve polgári peres eljárások indulhatnak a cég, sőt a cégvezető ellen és akár többmilliós kártérítést is kell fizetni a jogtulajdonosok felé.

7. Társasági jogi kockázatok

Bár ezzel kevesen törődnek mikor „megalakulnak”, pedig sosem árt, mert nem tudhatod kivel-mikor rúgod össze a port vagy támad kedve ahhoz, hogy többet kaszáljon rajtad. Több tulajdonostárs esetén a tagok kössenek egy szindikátusi szerződést, amely az együttműködésük részletes szabályait tartalmazza. Amennyiben ez nem valósulna meg, elég nagy valószínűséggel fog bekövetkezni az, hogy a cég részben vagy egészben működésképtelenné válik és hosszan tartó pereskedésre kell számítani.